02/14 utvidet fortolkning av begrepet hage/hageanlegg

TIL MEDLEMSSELSKAPENE I NORSK NATURSKADEPOOL 

 

MELDING FRA SKADEUTVALGET NR. 02/14                                               Oslo, 30. oktober 2014





UTVIDET FORTOLKNING AV BEGREPET HAGE/HAGEANLEGG

Bakgrunn


Erstatningsordningene ved naturskader i Norge er som kjent to-delt. Etter en lovendring i 2006, dekker forsikring naturskade på hage/hageanlegg, mens Statens naturskadefond dekker naturskade på den delen av tomta som ikke defineres som hage/hageanlegg.

Statens naturskadefond og Iensmennene har lagt en annen og utvidet forståelse av begrepet hage/hageanlegg til grunn for sine vurderinger. Dette har medført at en del kunder har blitt kasteball mellom de to ordningene. Ankenemnda for Statens naturskadefond har i flere uttalelser støttet fondets definisjon.
 
Styret i Norsk Naturskadepool har på denne bakgrunn vedtatt en utvidet fortolkning av begrepet hage/hageanlegg for å unngå at noen kunder kommer i den situasjon som er beskrevet over.
 
Ny definisjon
 
Ved forsikring av bolighus, våningshus og fritidsbolig omfatter forsikringen nå alt areal på tomten - inntil 5 dekar. Naturskadedekningen er altså utvidet til å gjelde mer enn bare den opparbeidede delen av tomten.
 
For andre eiendommer enn beskrevet over, er det ingen endring.
 
Til tross for utvidelsen, gjelder fortsatt unntakene i Lov om naturskadeforsikring § 1, 2. ledd og Fellesvilkårenes pkt. 3.4.
 
Konsekvensene av endringene vil bl.a. bli at selskapene vil få meldt flere skader i form av utrasing av skråninger ned mot bekker/elver og utrasing ned mot bygninger. Dette betyr igjen at selskapene vil få flere skader hvor grensegangen sikring–redning får aktualitet. Det samme gjelder vurderinger av hva som er forsvarlig stabilitet.

Vi minner for ordens skyld om at utgifter til sikring/forebygging ikke omfattes av forsikringen. Utgifter til redning er derimot dekket i samsvar med Lov om forsikringsavtaler § 4-10/6-4.
 
Når det gjelder beregning av erstatningen, viser vi til Fellesvilkårenes pkt. 5.9.2. Det fremgår her at erstatningen settes til det laveste beløp av reparasjon/gjenanskaffelse/gjenoppretting og nedgangen i eiendommens omsetningsverdi.
   
For utfyllende informasjon viser vi til Skadehåndbokens avsnitt ‘Hageanlegg’. 


Ikraftredelse

Endringen gjelder fra 01.10.2014.  Når det gjelder løpende skader hvor det er uenighet mellom selskapet og Statens naturskadefond om definisjonen av hage/hageanlegg, anmoder Skadeutvalget selskapene om å behandle sakene i samsvar med denne meldingen. 

Med vennlig hilsen
Norsk Naturskadepool 

Skadeutvalget