01/13 Flomskader – vårflommen mai 2013

MELDING FRA SKADEUTVALGET NR. 01/13                                         23. mai 2013

FLOMSKADER – VÅRFLOMMEN MAI 2013
Foreløpig finner Skadeutvalget ikke grunnlag for å iverksette koordinert taksering. Imidlertid har vi anmodet hovedkoordinator om å kartlegge takstkapasiteten i berørte områder. Forøvrig viser vi til oversikt over takstmenn på Naturskadepoolens hjemmesider: www.naturskade.no (under medlem).
Selskapenes ansvar

Foreløpig har vi ikke full oversikt over skadeomfanget. Det vil ta tid før alle bygningsskader kan bli besiktiget. Det er derfor viktig at selskapene selv er aktive i skadearbeidet.
Selskapene må selv ta ansvar i samarbeid med kunden forsøke å finne frem til løsninger inntil reparasjon kan foretas.

Midlertidig sikring og reparasjon
Nødvendig, midlertidig sikring og midlertidig reparasjon for å redde verdier - må kunden iverksette umiddelbart selv om takstmannen ikke har vært på stedet.

 I utgangspunktet skal alle naturskader på bygning og hageanlegg besiktiges og takseres.
 
Redningsutgifter
Etter Forsikringsavtalelovens § 6-4, jf. 4-10 og naturskadeforsikringsvilkårene dekkes nødvendige redningsutgifter dersom en forsikret ting er skadet eller direkte truet ved utløst naturulykke.
Forutsetningen er at ”tiltakene hadde en ekstraordinær karakter og måtte ansees som forsvarlige”.

Tiltak iverksatt av det offentlige til forebygging, flytting/ sikring o.l. dekkes ikke under forsikringen, men av det offentlige.

Tiltak iverksatt av sikrede gjerne etter pålegg fra offentlig myndighet, er redningskostnad som kommer inn under forsikringsdekningen. Men vær oppmerksom på begrensningene, gjenanskaffelsespris (løsøre) eller gjenoppføringspris (bygning).

Egenandel trekkes også selv om det bare påløper redningskostnader. Redningskostnader er en utvidelse av farefeltene i vilkårenes punkt 4. Egenandelsbestemmelsene gjelder fullt ut.

Evakuering
Evakuering vil kunne føre til merutgifter til opphold utenfor bolig. Slike merutgifter må erstattes av det enkelte selskap og kan ikke avregnes mot poolen.

Skader på objekter som faller utenfor forsikringsdekningen
Disse må meldes til lensmann/namsfogd/politi, senest tre måneder etter at skaden har inntruffet.
 
Skade på hage/hageanlegg/tilførselsvei
Som kjent omfatter naturskadeforsikringen flomskader på hage/hageanlegg, gårdsplass og tilførselsvei som ligger innenfor hagen – oppad begrenset til 5 dekar. Det er en forutsetning at hagen/hageanlegget er tilknyttet bolighus/våningshus/fritidshus. I noen tilfeller opplever vi
misforståelser knyttet til hvem som skal dekke hva. Ofte utgjør hage/hageanlegg mindre enn 5
dekar av tomten.

Hvis det er skader på arealer utenfor det som er definert som hage/hageanlegg, må slike skader meldes til lensmannen for taksering. Dette gjelder selv om skaden rammer innenfor 5 dekar.

Generelt
For øvrig viser vi til håndbok i naturskadeforsikring..


Vennlig hilsen
Norsk Naturskadepool
Skadeutvalget